Zorgminister Hugo de Jonge noemt het ‘niet wenselijk’ dat Nederlanders massaal mondkapjes gaan dragen.

“We hebben een schaarste. Wij willen dat de mensen in de zorg ze gebruiken”, aldus De Jonge.

België en Duitsland bevelen het dragen van mondkapjes juist wel aan.

“Het dragen van stoffen mondmaskers zal een belangrijke rol gaan spelen bij de overgang naar een normale situatie”, aldus de Belgische premier Sophie Wilmès.

In tegenstelling tot België en Duitsland noemt Nederland het breed inzetten van mondkapjes ‘niet wenselijk’. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid herhaalde het Nederlandse standpunt.

Woensdag lieten beide buurlanden weten het gebruik van mondkapjes “dringend” aan te bevelen.

De Jonge baseert zich op informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en dat ziet geen reden tot het breed dragen van mondkapjes.

In de zorg daarentegen is het wel wenselijk. “We hebben een schaarste, dus de voorraad die we hebben moeten we zo goed mogelijk verdelen”, aldus De Jonge. “Wij willen dat de mensen in de zorg ze gebruiken.”

Vorige week werd bekend dat Nederlandse bedrijven miljoenen mondkapjes gaan produceren voor Nederlandse zorginstellingen om de schaarste te verkleinen.

België beveelt het dragen van mondkapjes aan

De Belgische regering beveelt het dragen van mondkapjes ter bescherming tegen het coronavirus aan in situaties waar geen 1,5 meter afstand kan worden gegarandeerd of waar veel mensen zijn.

"Het dragen van stoffen mondmaskers zal een belangrijke rol gaan spelen bij de overgang naar een normale situatie", zei premier Sophie Wilmès na afloop van een vergadering met de Nationale Veiligheidsraad en de leiders van de deelregeringen.

Het land gaat de productie van mondkapjes opvoeren, zei ze. België verlengt de coronamaatregelen met twee weken tot en met 3 mei. Ook in Duitsland komt er een "dringende" aanbeveling voor het dragen van mondkapjes in het lokale openbaar vervoer en in de detailhandel.

De alledaagse mondkapjes zijn volgens de Belgische gezondheidsexperts die de regering adviseren vooral bedoeld om anderen tegen besmetting te beschermen.

Daarnaast moeten dragers ook de andere anticoronamaatregelen opvolgen zoals afstand bewaren, de handen vaak wassen en hoesten en niezen in de elleboog. Speciale maskers die ook de drager zelf beschermen, moeten worden gereserveerd voor medisch personeel.